echo om het geslacht te bepalen

Wanneer weet je of het een jongen of een meisje word?

  • Baby
  • februari 21, 2019
  • Comments Off

Wordt het een Sam of toch een Samantha?

Hoera je bent zwanger! Door de zwangerschapsmisselijkheid wil je vast nog niet denken aan de talloze beschuitjes met muisjes die straks moet smeren. Maar welke kleur muisjes moet je straks eigenlijk massaal gaan inkopen? Oftwel: wanneer weet je of het een jongen of een meisje word?

Hoe wordt een geslachtsbepaling gedaan?

Er wordt gebruik gemaakt van een echo om het geslacht te bepalen. Een echo maakt gebruik van geluidsgolven. Deze geluidsgolven worden uitgezonden door een probe en kaatsen terug als ze iets raken. Afhankelijk van de dichtheid van het weefsel dat ze raken, krijg je een kleur op het scherm te zien. Hoe meer geluidsgolven er terugkaatsen, hoe witter dit stukje op het beeld verschijnt. Een baby “zwemt” als het ware in vruchtwater. Het vruchtwater kaatst weinig geluidsgolven terug en de baby juist veel. Hierdoor is het vruchtwater op de echo een mooie donkere achtergrond, waardoor de baby extra goed te zien is. Bij jongetjes is er tussen de beentjes een grotere uitstulping te zien dan bij meisjes.

Wanneer weet je of het een jongen of een meisje word?

De ontwikkeling van een embryo gebeurt tot ongeveer 10 weken hetzelfde voor jongetjes en meisjes. Beide geslachten hebben op deze leeftijd een kleine uitstulping tussen hun benen. Bij meisjes blijft deze uitstulping klein en vormt uiteindelijk de clitoris. Bij jongens groeit deze uitstulping na 10 weken uit tot de penis. Natuurlijk is het verschil in grootte in het begin minimaal. Vanaf 14 weken kun je gebruik maken van een echo om het geslacht te bepalen. De kans op een succesvolle geslachtsbepaling is op deze leeftijd niet altijd gegarandeerd. Het succes is niet enkel afhankelijk van de grootte van de uitstulping, maar ook door de ligging van het kindje en of de beentjes gekruist liggen of niet. Verder speelt je eigen postuur ook een rol: hoe slanker je bent, hoe beter het contrast op de echo. Voor een betrouwbaardere geslachtsbepaling kun je beter wachten tot 16 weken. Vanaf dan is het geslacht met vrij grote zekerheid vast te stellen. Een vergissing is echter menselijk en een gezond kindje is belangrijker dan het geslacht.

Previous «
Next »