moederschap op latere leeftijd

De risico’s van moederschap op latere leeftijd

  • Baby
  • maart 31, 2019
  • Comments Off

Sinds 2000 is er een groeiende lijn in zwangerschap bij vrouwen boven de 40. Ook vrouwen boven de 50 raken steeds vaker zwanger in deze tijd. Vroeger was je wanneer je zwanger was boven de 25 al oud, maar tegenwoordig worden vrouwen steeds vaker ouder zwanger. Naar verwachting zal deze lijn ook steeds meer blijven stijgen. Toch is het zo dat er een aantal risico’s zitten aan kinderen krijgen op latere leeftijd. In deze tekst gaan we kijken wat de risico’s van kinderen op latere leeftijd krijgen zijn.

Moederschap op latere leeftijd

Allereerst is het moeilijker voor sommigen om zwanger te raken op latere leeftijd. Dit heeft te maken met afnemende vruchtbaarheid wanneer een vrouw ouder wordt. Vrouwen van de gemiddelde leeftijd van 52 hebben vaak geen eicellen meer. Ook boven de 40 nemen deze eicellen al af wat er voor zorgt dat zwanger raken erg moeilijk is. Ook worden de eicellen blootgesteld aan reactieve deeltjes die er voor zorgen dat de eicellen beschadigd raken. Hierdoor is het moeilijker om de eicel bevrucht te krijgen en wanneer de bevrucht is zijn er nog een hoop complicaties die kunnen komen. Dit kan er voor zorgen dat er een miskraam plaatsvindt. Gelukkig is er tegenwoordig de mogelijkheid tot eicel donatie. Op die manier kan iemand die zelf geen eicellen aanmaakt alsnog zwanger raken.

Zwangerschap

Ook wanneer een vrouw begint aan het moederschap op latere leeftijd en dan zwanger is kunnen er nog risico’s aan vast zitten. Wanneer iemand ouder is, is er meer kans op verschillende complicaties tijdens de zwangerschap. Denk hierbij aan zwangerschapsvergiftiging, zwangerschapsdiabetes en een hogere bloeddruk. Ook een kans op een miskraam is hoger wanneer iemand op latere leeftijd een kind wil krijgen.

Daarnaast is de mogelijkheid op een chromosoomafwijking ook groter op latere leeftijd. Deze chromosoomafwijking zorgt er voor dat het kindje geboren wordt met het syndroom van down. Wanneer een zwangere vrouw rond de 30 is, is er 0,1% kans op een chromosoomafwijking bij het ongeboren kind. Wanneer een vrouw 45 jaar oud is ligt dit percentage al op 4 procent. Dit is dus een enorme toename wanneer een vrouw op latere leeftijd zwanger wordt.

Tot slot

Risico’s van kinderen op latere leeftijd krijgen zijn dus zeker aanwezig. Allereerst is het moeilijker om zwanger te raken, daarnaast hangen er risico’s aan de zwangerschap zelf wanneer het gelukt is. Het belangrijkste is om met de dokter te overleggen wat de juiste keus is wat betreft het zwanger worden, maar ook tijdens de zwangerschap. Neem dus altijd contact op met de huisarts om verdere risico’s te beperken en lekker te kunnen genieten van de zwangerschap.

Previous «
Next »