sporten na de bevalling

Sporten na de bevalling; hier moet je rekening mee houden

  • Baby
  • maart 29, 2019
  • Comments Off

Een hoop vrouwen willen direct na de bevalling weer gaan sporten. Ze willen de zwangerschap kilo’s eraf hebben en hebben al ontzettend veel rust gehad. De drang om lekker te gaan bewegen komt weer terug, maar waar moet je precies op letten als je snel wil sporten na de bevalling? Zitten hier wellicht ook risico’s aan verbonden?

Afvallen na bevalling

De eerste periode na de bevalling is het belangrijk dat je veel rust neemt. Bij een normale bevalling zonder complicaties wordt aangeraden om in ieder geval 4 dagen rust te nemen. Een bevalling is een flinke aanslag op het gehele lichaam en daarom is het ook belangrijk om echt deze rust te pakken. Je kunt na deze 4 dagen rustig aan beginnen met bijvoorbeeld wat simpele buikspieroefeningen. Het voordeel is dat je deze op bed kunt doen. Op die manier pak je goed je rust, maar kun je daarnaast alsnog iets doen wat sporten betreft. Daarnaast is het trainen van de bekkenbodem een absolute aanrader. Door de bevalling kan het goed zijn dat je nog urine verliest bij andere oefeningen. Door de bekkenbodem te trainen kun je dit voorkomen. Ook deze kun je trainen door makkelijke en lichte oefeningen te doen en deze langzamerhand op te bouwen.

Sporten na de bevalling

Het allerbelangrijkste advies wat betreft sporten na de bevalling is dat je goed naar je lichaam luistert. Het is niet handig om jezelf uit te putten of om meer te doen dan je lichaam op dat moment aankan. Wanneer je dat wel doet is het risico aanwezig dat je het verergert en het alleen maar langer duurt voor je weer rustig aan kan gaan sporten. Wanneer je via de vagina bevallen bent, duurt het ongeveer 6 weken voor je de meeste sporten weer kan uitvoeren. Denk hierbij aan naar de sportschool gaan of baantjes zwemmen. Bij de laatste is het dan wel belangrijk dat alles op dat moment geheeld is. Wanneer er nog wonden zijn die niet geheel dicht zijn, kan dit zorgen voor infecties. Wanneer de bevalling via een keizersnede is gegaan, wordt er aangeraden om in ieder geval acht weken rust te houden alvorens je bezig gaat met oefeningen of een rondje bij de sportschool om de zwangerschap kilo’s eraf te krijgen.

Intensievere sporten

Voor nog intensievere sporten, denk aan hardlopen, tennissen of boksen, heeft het lichaam nog iets langer de tijd nodig om te herstellen. Dit heeft te maken met de bekkenbodem. Het kan zijn dat je hier niet speciaal klachten aan hebt, maar toch is het belangrijk dat je in ieder geval drie maanden geen intensieve sporten uitvoert. Dit heeft te maken met de schokken die de bekkenbodem hierdoor voelt.

Previous «
Next »