kleine kinderen en zwembad

Zwembad in tuin? Met deze tips hou je het kindveilig

  • Vanessa
  • juni 23, 2021
  • Comments Off

Niets is zaliger dan een frisse duik in je eigen zwembad. Maar verlies daarbij zeker niet de veiligheid van je kind uit het oog. Ieder jaar sterven er kinderen aan verdrinking in een thuis zwembad of vijver. Vooral kinderen jonger dan vier jaar lopen gevaar. Enkele seconden van onoplettendheid en een klein laagje water zijn reeds voldoende om te verdrinken. Natuurlijk mag je er niet aan denken dat er iets met je kind gebeurd, maar toch is het verstandig om een aantal veiligheidsmaatregelen te voorzien. Met deze tips hou je het zwembad in je tuin kindveilig! 

1. Zwembad kindveilig: plaats een veiligheidsomheining

Een zwembad omheining ziet er misschien niet zo mooi uit, maar de veiligheid van je kind gaat boven alles. Met een (tijdelijke) omheining zwembad kan je voorkomen dat je kind in het water terechtkomt. De perfecte hoogte van een omheining is 1m20. Als je niet voor tuindraad kiest, zorg dan dat de verticale spijlen op niet meer dan 10 centimeter afstand van elkaar staan. Zorg er ook voor dat je kind het hek niet zelf kan openen.

2. Plaats een afdekzeil

Ook met een afdekzeil kan je voorkomen dat je kind in het water terechtkomt. Tegenwoordig is er een ruim assortiment aan afdekzeilen verkrijgbaar. Ga je een afdekzeil kopen? Informeer je dan goed. Zo is het belangrijk dat je kind niet onder het zeil door kan kruipen, en je het zeil snel kunt openen en sluiten. Aanraders zijn de stevige systemen die geïntegreerd zijn in een nis of in het zwembad zelf. Je kunt dan over de afdekking lopen, maar hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan vast. Let er altijd op dat je het afdekzeil niet vergeet te sluiten!

zwembad in tuin en veiligheid


3. Koop een plonsalarm

Wil je het zwembad kindveilig maken? Koop dan een plons alarm. Zodra je kind het water aanraakt, gaat het alarm af. Een nadeel is dat het alarm bij de minste beweging begint te loeien. Dus ook als je kind het water even met zijn handen aanraakt. Een plons alarm is daarom vooral geschikt als een extra hulpmiddel, maar niet als enige hulpmiddel.

4. Verwijder het trapje

Als je een bovengronds zwembad hebt en een trapje hebt, mag je niet vergeten om na het zwemmen het trapje weg te halen. Een baby zal hier nog niet op kunnen klimmen, maar een peuter natuurlijk wel.

5. Gebruik zwembandjes

Het is een goed idee om je kind te leren dat hij of zij alleen in het zwembad mag gaan samen met jou, en dat ze altijd zwembandjes moeten aantrekken. 


6. Haal verleidingen weg


Zijn jullie klaar met zwemmen? Verwijder dan meteen al het speelgoed in en rondom het zwembad als het niet gebruikt wordt. Die leuke opblaaskrokodil zou je kind wel eens in het zwembad kunnen lokken.

7. Leer je kind tijdig zwemmen


Een baby of peuter kan je natuurlijk nog niet leren zwemmen, maar een kind van 4 à 5 jaar wel. Ga er echter niet vanuit dat je kind goed genoeg kan zwemmen als het zwemlessen heeft gevolgd. Houd je kind tijdens het zwemmen altijd goed in de gaten. Een kind kan zich altijd verslikken en in paniek raken. In dit geval zijn zwembandjes ook niet voldoende om verdrinking te voorkomen.

zwemmen en veiligheid


8. Houd altijd toezicht


Een laatste maar niet onbelangrijke tip is om altijd in de buurt te blijven. Laat kleine kinderen nooit alleen rond het zwembad (of de vijver) spelen. Ook niet om even snel naar het toilet te gaan, eten of drinken te halen of een telefoontje te doen. Een ongeluk is sneller gebeurd dan je denkt!


Zo, dit zijn een aantal belangrijke tips om het zwembad kindveilig te houden. Is je kind nog klein en heb je er toch wat zorgen over? Dan kan je altijd een leuke watertafel kopen. Een watertafel is een stuk veiliger en zo kan je kind alsnog met water spelen!

Previous «
Next »