Wat kost een baby?

  • Baby
  • augustus 2, 2018
  • Comments Off

Een baby krijgen is een enorm spannende gebeurtenis die je leven behoorlijk op de kop kan zetten. Naast dat je ineens de verantwoordelijkheid en zorg krijgt over een kleintje, zijn er immers ook een hoop andere zaken waar je aan moet denken en die je moet regelen. Een voorbeeld daarvan zijn de financiën. Een baby krijgen is namelijk niet goedkoop en het is nu extra fijn en belangrijk om wat spaargeld achter de hand te hebben. Maar wat kost een baby eigenlijk? En zijn er nog dingen waar je eventueel op kunt besparen?

De kosten van een baby

De kosten van een baby lopen al snel op. Zo ben je volgens het Nibud allereerst zo’n €1000,- kwijt aan de babyuitzet. Ook tijdens je zwangerschap kun je rekenen op extra kosten voor onder andere de kraamzorg, een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak en zwangerschapskleding. Zodra de baby geboren is, kost een baby al snel zo’n €200,- per maand aan luiers, babyvoeding, kinderopvang en kleertjes. En als je denkt dat voornamelijk het eerste jaar duur is dan vergis je je. Ook als je kind ouder wordt, zijn er een hoop extra kosten waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ouderbijdrages op school, sportclubs en een stijging van je vaste lasten zoals je water- en energieverbruik.

Waar kun je op besparen?

Uiteraard zijn er verschillende manieren om te besparen op de kosten van je baby. Zo is het vaak slim om aanbiedingen in de gaten te houden, prijzen te vergelijken en om bepaalde spullen tweedehands te kopen. Daarnaast hebben ook vrienden en familieleden nog wel eens zo goed als nieuwe babyspullen op zolder staan die je mag overnemen. Aangezien ook de vaste lasten zullen stijgen nu je een kindje hebt, is het slim om onder andere energie leveranciers te vergelijken en te kijken op welke vaste lasten je eventueel kunt besparen. Je wilt je geld tenslotte liever uitgeven aan je kindje dan aan energie leveranciers! Bovendien kan het verstandig zijn om je termijnbedrag alvast aan te passen bij je energie leverancier, zo voorkom je dat je aan het einde van het jaar onverwacht moet bijbetalen. Want hoe zuinig je ook leeft, door alle extra wasjes die je moet draaien en flesjes die je moet opwarmen zal je energierekening hoe dan ook stijgen. Hoewel een kind krijgen dus niet goedkoop is, is het gelukkig wel een hele bijzondere gebeurtenis die elke cent waard zal zijn!            

Previous «
Next »