paspoort

Paspoort of identiteitskaart aanvragen voor je baby

  • Baby
  • augustus 17, 2018
  • Comments Off

Waarom een paspoort of identiteitskaart aanvragen voor je baby?

Een paspoort aanvragen voor je baby… je hebt het vast nog niet overwogen. Wellicht ben je ook niet op de hoogte van de regelgeving die al sinds 2012 geldt met betrekking tot een geldig paspoort of identiteintskaart voor je baby. Veel ouders denken namelijk dat hun kindje nog steeds word bijgeschreven in het paspoort van hun ouders, maar dit is namelijk al een tijdje niet meer het geval. Sinds 2012 is het verplicht geworden om voor elke kind (ongeacht leeftijd) een geldig paspoort of identiteitskaart te bezitten. Hoe of wat? Dat ga ik je nu uitleggen.

Ga je op reis? Nog een reden om nu een paspoort aan te vragen!

Mocht je binnekort op vakantie willen gaan en samen willen reizen met je baby, dan is het wellicht handig om nu alvast aanvraag te doen voor een paspoort of identiteitskaart voor je baby. Het kan minimaal vier weken duren (in sommige gevallen zelfs langer) voordat je in aanmerking komt voor een paspoort voor je baby en dat is niet zo handig als je al over paar dagen op vakantie gaat! Welke je van de twee nodig hebt is afhankelijk van het land waar je naartoe gaat. Ga je binnen de EU reizen met je baby dan volstaat een identiteitskaart. Ben je meer van het verre reizen en landen die niet binnen de EU vallen, dan is het verplicht om in het bezit te zijn van een paspoort.

Voor- en nadelen

1. Het aanvragen van een paspoort (voornamelijk tijdens de drukkere maanden) duurt langer dan het aanvragen van een identiteitskaart;

2. Het aanvragen van een paspoort is duurder dan het aanvragen van een identiteitskaart;

3. Met een identiteitskaart kun je alleen binnen de EU reizen, en met een paspoort kun je wereldwijd reizen;

4. Een identiteitskaart is compacter dan een paspoort.

Natuurlijk zijn er meer voor- en nadelen, maar de bovenstaande opsomming van voor- en nadelen hebben meer betrekking tot het kind.

Hoe vraag ik een paspoort aan voor mijn baby?

Het aanvragen van een paspoort vereist bepaalde regels waaraan je moet voldoen:

1. Beide ouders of gezaghebbers moeten in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs;

2. Het kind moet mee naar het gemeentehuis indien je een reisdocument voor hem aanvraagt;

3. Toestemming van beide ouders of gezaghebbers;

4. Een geschikte pasfoto (kleurenpasfoto) die aan de pasfoto-eisen voldoet.

Meer vragen of een afspraak willen maken?

Mocht je meer vragen hebben of wil je een paspoort aanvragen voor je baby, dan kun je altijd een afspraak maken met je lokale gemeente waar je staat ingeschreven of eventueel contact opnemen met de rijksoverheid.

Previous «
Next »