Mijn baby komt te vroeg

  • Baby
  • mei 25, 2018
  • Comments Off

Meestal ga je er van uit dat je baby op de uitgerekende datum wordt geboren, alleen gebeurd dat maar zelden. De uitgerekende datum is een berekening en geen vaststaand feit. In Nederland wordt jaarlijks acht procent van de baby’s te vroeg geboren. Van deze acht procent wordt twee tot drie procent zelfs voor de 32ste week geboren. Zo’n vroeg baby wordt wanneer hij tussen week 32 en week 37 van de zwangerschap wordt geboren prematuur genoemd. De baby word eerder geboren dan na 32 weken zwangerschap? Dan spreken we van extreem prematuur.

Klaar voor de bevalling

Bij 36 weken zwangerschap wordt verwacht dat de babykamer klaar is en vanaf 37 weken moet het vluchtkoffertje klaar staan en het bed zijn verhoogd. Bij een vroege geboorte komt het dus geregeld voor dat de babykamer nog niet klaar is. Dit moet dan snel nog even geregeld worden door de partner of de familie. Meestal komt dit wel in orde en is de kamer klaar wanneer de baby uit het ziekenhuis komt.

Werk

Wanneer er sprake is van een vroegtijdige geboorte, kan het zijn dat de moeder nog niet eens met zwangerschapsverlof was. In dat geval worden de niet genoten zwangerschapsverlofdagen gewoon bij het bevallingsverlof opgeteld. Je hebt recht op minstens 16 weken verlof. Wel kan het handig zijn om aan te geven dat je een deel van dit verlof later wilt opnemen. Baby word eerder geboren en zal waarschijnlijk lange tijd in het ziekenhuis moeten verblijven. Het is dan prettig wanneer een deel van het bevallingsverlof ingaat wanneer de vroege baby mee naar huis mag.

Ziekenhuis

Het is voor ouders best naar om na een vroegtijdige geboorte hun kindje in het ziekenhuis achter te laten. Het brengt de nodige zorgen met zich mee. Zorgen om de gezondheid van de baby en zorgen om de toekomst, want hoe gaat het kindje zich verder ontwikkelen? Deze zorgen kunnen de nodige stress met zich mee brengen. Het is verstandig je zorgen te uiten en te bespreken met de artsen in het ziekenhuis. Laat je zo goed mogelijk voorlichten, zodat duidelijk is wat je kan verwachten en waar je op moet letten.

Borstvoeding

Wanneer je als moeder een vroege baby borstvoeding wilt geven dan kan dat. Je zal dan de voeding moeten afkolven. Vaak gaat dit goed. De kans is alleen iets groter dat de borstvoeding iets terug gaat lopen. Een lactatiekundige in het ziekenhuis kan hierbij hulp bieden.

Een vroege geboorte overvalt je en als ouder kan je je machteloos voelen. Je zit in een soort rollercoaster en hebt zelf weinig invloed. Gelukkig redden de meeste ouders en kindjes het met ondersteuning van hun omgeving wel.

Previous «
Next »