Elektrische screens of rolluiken? De voor- en nadelen van zonwering op maat

  • Baby
  • juli 25, 2020
  • Comments Off

Als je op zoek bent naar een aantrekkelijke maar effectieve vorm van zonwering en thuisbeveiliging, kun je echt niet voorbij de rolluiken gaan. Rolluiken zijn er in elektrische en handmatige vorm, maar hoe weet je wat het beste is voor jou? We hebben de voor- en nadelen voor je uitgezocht om je te helpen de juiste keuze te maken. Lees verder voor meer informatie over zonwering op maat.

Voordelen elektrische rolluiken

Elektrische rolluiken zijn voorzien van een kleine motor die de rolluiken met een druk op de knop opent en sluit.  De motor kan worden aangesloten op je stroomvoorziening of ze kunnen worden aangesloten op zonne-energie, voor het ultieme energierendement. Elektrische rolluiken worden bediend met een kleine afstandsbediening of met een paneel dat ergens in huis is gemonteerd. Het belangrijkste voordeel van elektrische rolluiken is hoe handig ze zijn. Met een druk op de knop kun je ze precies zo openen of sluiten als je wilt, ongeacht waar ze zich bevinden.  Je kunt de rolluiken ook voorzien van sensoren die de rolluiken automatisch omhoog of omlaag brengen, afhankelijk van het tijdstip van de dag of de weersomstandigheden buiten. Elektrische rolluiken zijn ook verrassend makkelijk te onderhouden als ze bestaan uit kwaliteitscomponenten.

Wat je wel in gedachten moet houden is dat elektrische rolluiken duurder zijn om te installeren dan handmatige rolluiken, vanwege de extra componenten die je nodig heeft en de extra tijd die nodig is voor de installatie.

Over handmatige rolluiken

Handmatige rolluiken zijn rolluiken die je zelf opent en sluit met behulp van een mechanisme zoals een opwindmechanisme.  Ze zijn erg populair omdat ze het meest kosteneffectieve type rolluik zijn om te installeren.  Zowel de deuren als de ramen zijn voorzien van handmatige rolluiken en de oprolas of slinger bevindt zich aan de binnenzijde van de deur of het raam, zodat je er gemakkelijk bij kunt.

Het enige waar je met handmatige rolluiken rekening mee moet houden is dat je elke dag naar al je deuren en ramen moet gaan en het rolluik zelf moet opwinden tot het niveau dat jij wilt.  Als je ze de hele dag door wilt aanpassen, moet je naar elke deur en elk raam afzonderlijk gaan, en dit kan behoorlijk tijdrovend zijn. Handbediende rolluiken zijn weliswaar betrouwbaar, maar hebben ook meer onderhoud nodig dan elektrische rolluiken om ze optimaal te laten functioneren.

Previous «
Next »