baby's eerste hapjes

Eerste hapjes baby: een handig stappenplan

  • Vanessa
  • september 28, 2022
  • Comments Off

Is je baby (bijna) toe aan zijn eerste hapjes? Dan zijn er twee scenario’s mogelijk: hij is er helemaal gek op en wilt direct meer of alles komt er weer uit. In het laatste geval is een flinke dosis doorzettingsvermogen zeker nodig. Maar wanneer je dit handige stappenplan volgt, gaan die eerste babyhapjes er straks goed in!

1. Eerste hapjes baby: oefenen vanaf 4 maanden

Hoe eerste hapjes opbouwen? Tussen de vier en zes maanden mag je beginnen met het geven van vaste voeding. Dit is een periode om te oefenen want de hapjes vervangen niet de borst- of flesvoeding. Het is de bedoeling dat je baby stap voor stap verschillende smaken leert kennen en zijn mondspieren leert te gebruiken. Vanaf acht maanden kan je de melkvoedingen langzaam gaan afbouwen.

2. Eerste babyhapjes: eerst groente en daarna fruit

Het wordt aangeraden om je baby eerst groentehapjes te geven vooraleer je met fruitpapjes begint. Wanneer je je baby eerst fruitpapjes geeft, dan went hij aan de zoete smaak en zal hij daarna minder graag groente eten. De kans is namelijk groot dat je baby de zoete smaak lekker vindt omdat borst- en flesvoeding ook zoet is. 

Welke groente als eerste hapje? Kies in het begin voor zachte smaken zoals bloemkool of zoete aardappel en pureer alles heel goed. Heb je even minder tijd om zelf babyvoeding te maken voor je baby? Check dan het grote assortiment babyvoeding van Olvarit. Er zijn tal van lekkere smaken, en de structuur en smaak zijn helemaal afgestemd op de leeftijd van je baby. Deze potjes zijn overigens ook handig voor onderweg!

Olvarit Variatiemenu Babymaaltijd
Olvarit variatiemenu babymaaltijd
Olvarit Variatiemenu Babymaaltijd 6+ Maanden
Olvarit Variatiemenu Babymaaltijd 6+ Maanden
Olvarit Variatiemenu Maaltijd & Fruit 8+ Maanden
Olvarit Variatiemenu Maaltijd & Fruit 8+ Maanden
Olvarit Variatiemenu Babymaaltijd 8+ Maanden
Olvarit Variatiemenu Babymaaltijd 8+ Maanden
Olvarit Variatiemenu Fruithapjes 12+ Maanden
Olvarit Variatiemenu Fruithapjes 12+ Maanden

3. Eén smaak per keer

Je baby heeft tijd nodig om aan de smaken te wennen. Om die reden geef je hem beter niet te veel verschillende smaken door elkaar. Hou het bij één ingrediënt en bied dit een paar dagen na elkaar aan. Dit lijkt misschien een beetje saai, maar zo leert je baby de groente herkennen en waarderen. Eens je baby gewend is aan een bepaalde groente, kan je weer een andere groentesoort voorstellen. Na een tijdje kan je de groenten ook gaan mixen.

4. Eerst fijn, daarna grover

Tot acht maanden is het belangrijk dat je de voeding goed pureert. Vervolgens mogen de babyhapjes wat grover worden qua structuur. Dit is van belang voor de ontwikkeling van zijn mondspieren. 

Eerste hapjes baby

5. Het juiste tijdstip

Welk tijdstip eerste hapje baby? Geef je kleintje de eerste hapjes als hij niet te moe is of nog een volle buik heeft van de borst- of flesvoeding. Een paar babylepels zijn reeds voldoende. Het zijn immers nog maar oefenhapjes dus je baby hoeft niet het hele potje leeg te eten.

6. Doorzetten loont

Weigert je baby hapjes? Maak er dan zeker geen drama van. Hou in je achterhoofd dat een baby soms wel tien tot vijftien keer iets moet proeven vooraleer hij aan een smaak of textuur gewend is. Geef het voldoende tijd en stress er niet teveel over. De fruit- en groentehapjes zijn in het begin nog maar oefenhapjes en zolang je ook nog borst- of flesvoeding geeft, hoef je je geen zorgen te maken. 

Siliconen Kinderservies Met Zuignap
Siliconen Kinderservies Met Zuignap
Mepal kinderservies Animal Friends - 5-delig
Mepal kinderservies Animal Friends – 5-delig
Baninni Eet Set
Baninni Eet Set
LaCardia siliconen kinderservies met zuignap
LaCardia siliconen kinderservies met zuignap
Previous «
Next »