wasbare luier

Dit moet je weten over herbruikbare luiers

  • Baby
  • mei 29, 2021
  • Comments Off

Steeds meer mensen herontdekken de herbruikbare luiers. Deze passen dan ook in de een tijd waarin veel mensen met duurzaamheid bezig zijn. Waar een wasbare luier vroeger een hydrofiele doek was die je op een bepaalde manier vouwde en met veiligheidsspelden vastzette is dat tegenwoordig anders. Nu zijn het wasbare luiers die worden voorgevormd. Deze zijn veel handiger in gebruik en bovendien een stuk beter absorberend. Daarnaast zijn ze dus duurzaam omdat je ze kunt uitwassen en dan opnieuw kunt gebruiken. Wil je ook wasbare luiers kopen? Lees dan snel verder en ontdek alle voordelen!

Stukken beter voor het milieu

Laten we eerlijk zijn, wegwerpluiers zijn ontzettend makkelijk. Zijn ze vies, dan gooi je ze weg. Dit is makkelijk, maar kost behoorlijk wat en is zeker niet goed voor het milieu. Doordat herbruikbare luiers recyclebaar zijn, gaan ze lang mee, als je er zuinig op bent zelfs meerdere kinderen. Ze zijn dus op de lange duur voordeliger én beter voor het milieu. Bij die wasbare luiers denken veel mensen echter dat het een gedoe is. Dat valt mee, want tegenwoordig worden ze steeds slimmer ontworpen. Maar je ontkomt er niet aan dat je de luiers moet wassen, drogen en vouwen. 

Soorten wasbare luiers

Er zijn oneindige veel soorten wasbare luiers. Waar moet je op letten bij de aanschaf? Allereerst maak je een keuze voor meegroeiluiers of wasbare luiers in verschillende maten, en of je voor een één- of tweedelige luier gaat. Wasbare luiers die met je kind meegroeien (OneSize), kun je vanaf de geboorte tot het moment dat je kind zindelijk is gebruiken. Ze hebben meestal drukknoopjes, lintjes of klittenband op de voorkant om de luier te verstellen. Meegroeiluiers zijn goedkoper dan steeds nieuwe luiers kopen als je kind groter wordt. De absorptie kan bij dit soort luiers meestal worden aangepast door het gebruik van meerdere inleggers. Dit is nodig, omdat een baby van drie maanden natuurlijk minder plast dan een peuter van twee jaar.

Op maat

Als je een wasbare luier op maat wil kopen, zijn deze meestal verkrijgbaar in S, M, L en XL. De luier groeit dus niet mee met je kind. De maten zijn gelinkt aan het gewicht van je kind. Een L is bijvoorbeeld geschikt voor baby’s van acht tot veertien kilo. Het lastige is dat de grootte van de maten per merk verschilt. Ook een nadeel: je moet meerdere maten aanschaffen en bent dus duurder uit. Het fijne aan ‘Sized’ luiers is dat ze perfect passen bij de maat van je kindje, waardoor ze lekvrij zijn.

Eendelige luiers of tweedelige luiers?

De eendelige luiers, ook wel het alles-in-een-broekje, gooi je in zijn geheel in de was na gebruik. Vergelijk het met een wegwerpluier, maar dan van stof. De nadelen: ze zijn dik, waardoor het na het wassen lang duurt voordat ze droog zijn, tenzij je een droger hebt natuurlijk. Ook gaan ze minder lang mee door het vele wassen. Tweedelige luiers bestaan uit een overbroekje en een luier en eventueel een inlegger  die je na gebruik kunt wassen of weggooien. Het overbroekje dient om het geheel waterdicht te maken en was je wanneer nodig. Overbroekjes zijn in verschillende kleuren en prints te krijgen.

Previous «
Next »