Ben je in blijde verwachting? Gefeliciteerd!
Ben je samen met je partner in blijde verwachting? Gefeliciteerd! Dan breekt er namelijk vaak een mooie periode in je leven aan. Een periode waarin je toeleeft naar het verwelkomen van jouw meer dan welkome kleintje. Maar tegelijk krijg je het in de tijd van de zwangerschap, zeker in de laatste maanden en weken, ook vaak druk. Er moet immers van alles geregeld worden, zoals een gezellig ingerichte babykamer, een voorraad leuke kleertjes of geboortekaartjes. Veel mensen vergeten één belangrijk aandachtspunt: een zorgverzekering baby regelen. Zwanger en zorgverzekering zijn twee thema’s die (toekomstige) ouders niet snel met elkaar associëren, maar zwanger en zorgverzekering regelen is belangrijk om te tijdig te doen, zodat alle geregeld is. Maar waar moet je allemaal op letten bij een zorgverzekering baby regelen?
Zwanger en zorgverzekering? Een verzekering afsluiten is verplicht!
Ten eerst is het belangrijk om je te realiseren dat een zorgverzekering baby regelen verplicht is. De baby dient voordat hij of zij vier maanden is, via jou als ouder geregistreerd te worden bij een zorgverzekeraar. Als je dit vergeet of niet tijdig regelt, moet je gemaakte kosten voor zorg buiten de verzekerde periode om als ouder zelf ophoesten. Een zorgverzekering afsluiten voor een nieuwe wereldburger is dus verplicht. Maar er is één groot voordeel: tot jouw kind achttien jaar is, is de zorgverzekering gratis. Ook geldt er tot die leeftijd voor jouw zoon of dochter géén eigen risico. Verder worden de meeste tandartskosten vanuit de basisverzekering vergoed.
De zorgkeuze vrij? Niet altijd!
Bij het kiezen van een zorgverzekering ben je als ouder helemaal vrij. Jij bepaalt bij welke zorgverzekeraar je je laat verzekeren. Maar dat betekent niet dat je automatisch zelf de arts, therapeut, kraamzorg of het ziekenhuis kunt kiezen. Bij de meeste verzekeraars kies je de behandelende personen en instanties niet zelf. Dit komt omdat de zorgverzekeraars bepaalde contracten hebben afgesloten met zorgverleners. Kies jij voor een andere dienstverlener, dan kan het zijn dat je tot 25 procent extra moet bijbetalen aan de zorg. Wil je meer eigen keuze en invloed, dan is een aanvullende verzekering altijd een optie.
Eventueel aanvullend verzekeren
Let op, want jouw baby heeft alleen een aanvullende zorgverzekering wanneer je dit als ouders zelf ook hebt. Daarom is het slim om jullie kind onder te brengen onder de meest uitgebreide verzekering. Verwacht je veel aanvullende kosten voor bijvoorbeeld orthodontie of erfelijke oogproblemen in de familie, zorg er dan voor dat je jouw kindje goed aanvullend verzekert.