Wat kun je doen tegen een moeilijke stoelgang bij je kindje?

  • Baby
  • maart 26, 2018
  • Comments Off

Heeft je baby of kindje last van constipatie of een moeilijke stoelgang? Dat is één van de meest voorkomende babykwaaltjes. Een moeilijke stoelgang is voor je baby niet alleen vervelend, het is vooral pijnlijk. Om het probleem te verzachten en zo snel mogelijk te verhelpen is het snel herkennen van obstipatie belangrijk. Eens zo ver kun je zelf veel doen om je baby van z’n pijnlijke krampen te verlossen.

Wat is obstipatie?

Een moeilijke ontlasting bij baby’s jonger dan zes maanden is mogelijk maar komt zelden voor. Gelukkig heeft je baby daar geen last van. Baby’s ontlasting is in deze periode opvallend zacht. De problemen met baby’s stoelgang zijn het gevolg van de verdere ontwikkeling van zijn maag-darmstelsel. Na enkele weken verdwijnen de problemen spontaan. Obstipatie, constipatie of verstopping herkent men aan harde en droge ontlasting. Dan hoopt de ontlasting zich op in de darmen van je baby en blijft daar zelfs vast zitten. Dat heeft vaak met de spijsvertering van je baby te maken. Onze darmen onttrekken tijdens de vertering zowel gezonde voedingsstoffen als het aanwezige vocht op uit ons voedsel. Wat dan nog overblijft is de ontlasting.

Hoe sneller baby’s stoelgang hoe beter

Hoe sneller baby’s ontlasting werkt hoe beter. Die bestaat vooral uit darmbacteriën, onverteerbare voedselresten, gal en water. Hoe langer de ontlasting in baby’s darmen blijft zitten, hoe harder en droger die wordt. En dan begint de miserie voor moeder en kind pas goed. Vastzittende ontlasting maakt baby’s en jonge kindjes lastig. Je baby wordt onrustig en huilt.

Obstipatie of verstopping bij je baby herkennen

De ontlasting van je baby varieert sterk. Zowel wat frequentie, kleur als stevigheid betreft. Baby’s ontlasting vertoont bijna alle kleuren van de regenboog. Gaande van wit tot groen en zelfs inktzwart. De meest voorkomende symptomen van een moeilijke stoelgang bij je baby of kindje zijn:

  • Je baby zorgt amper twee keer per week voor een volle pamper
  • De ontlasting is hard en droog, en verloopt erg pijnlijk
  • Je vindt grote hoeveelheden ontlasting in de luier
  • Hij houdt zijn ontlasting op

Oorzaak moeilijke stoelgang bij je baby

De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Een slechte spijsvertering
  • Problemen met maag en-of darmen
  • Te zwakke spieren, vooral in de bekkenbodem en-of de anus van je baby
  • Problemen met het zenuwstelsel

Bij slechts vijf procent heeft een moeilijke stoelgang een lichamelijke oorzaak. Het gaat dan bijvoorbeeld over een te traag werkende schildklier of de taai slijmziekte.

Borst-of flesvoeding

De voeding van je baby bepaalt in belangrijke mate de ontlasting. Er bestaat een groot verschil tussen borst- en flesvoeding. Bij borstvoeding is baby’s ontlasting dunner en zachter en varieert de frequentie van één keer per tien dagen tot tien keer in één dag. Ook de overgang van borst-naar flesvoeding en bij de overschakeling naar vaste voeding kan de klachten nog vergroten.

Obstipatie verhelpen met natuurlijke middelen

Bij een moeilijke stoelgang bij baby’s grijpen we massaal naar laxeermiddelen. Dat is nochtans geen goed idee. Dat doe je best met natuurlijke middelen zoals lijnzaad. Lijnzaad kopen doe je bij voorkeur bij de betere drogist, in de natuurwinkel of de bio-shop. Voeding met voldoende vezels is nodig, ook al beweren velen het tegendeel. Voedingsvezels zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en… een vlotte stoelgang. Voedingsvezels vind je vooral in:

  • Verse groenten en vooral in groene bladgroenten
  • Fruit
  • Volkorengranen en volkorenproducten

Blijft je baby of kindje last hebben van een moeilijke stoelgang? Raadpleeg dan je vertrouwde huisarts of kinderspecialist.

 

Previous «
Next »